Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιώνΑκόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας. Ακόμη και οι γονείς που λένε ψέματα «για καλό», χάνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους. Από τους γονείς που ρωτήθηκαν, 78% παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στα παιδιά τους, οι περισσότεροι- κι αυτό είναι το εντυπωσιακό- για εγωιστικούς λόγους. Το να πεις σ΄ ένα παιδί πως, αν συνεχίσει να ανοίγει το ψυγείο, αυτό θα εκραγεί, είναι απλούστερο από το να του εξηγήσεις πώς λειτουργεί η συσκευή. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, το ψέμα δεν λέγεται για να μην πονέσει το παιδί ή για να ηρεμήσει, αλλά για να επιτευχθεί κάτι ταχύτερα. Αν λοιπόν, εξηγεί η Χέιμαν, είναι εντελώς αθώο (ακόμη και ενδεδειγμένο) να πεις ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, μπορεί αντίθετα να είναι επικίνδυνο να πεις ψέματα για να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά. «Το να πεις σ΄ ένα παιδί ότι τα ορνιθοσκαλίσματά του είναι άσχημα θα ήταν άσπλαχνο», εξηγεί η ερευνήτρια, «όμως συχνά οι γονείς λένε ψέματα ελαφρά τη καρδία... Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρίνεια». |
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος
- π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος
- π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος
- Μηνύματα Ζωής
- Πατέρων Πνοή...
- Η Φωτογραφία της... ημέρας
- Φωτογραφίες
- WebTV
- Αφιερώματα
- Κατασκηνώσεις
- Εκδηλώσεις
- Πατριωτική Μνήμη
- Απλά και ωφέλιμα...
- Θέματα Υγείας
- Διαδικτυακές Εκπομπές
- Ώρα για Γέλιο...
- Κατηχητικά
- Σύγχρονοι Γέροντες
- Χριστόδουλος
- Βιβλιοπαρουσιάσεις
- Η Ορθοδοξία ανά τον κόσμο
- Ομιλίες
- Άγιον Όρος
- Οι φωτογραφίες μας
- Οι ταινίες μας
- Ποιοι είμαστε
- Χρήσιμες συνδέσεις
- Επικοινωνία
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009
"Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών..."
Η Μακαριστή Μοναχή Αμφιλοχία Κουφάκη-(Μια προσωπική μαρτυρία για τη ζωή και το έργο της από την Ισιδώρα Παπαδάκη)
Η κα Παπαδάκη είχε την ευλογία να γνωρίσει τη Γερόντισσα εκ του σύνεγγυς και καταθέτει τη μαρτυρία αυτή.όχι μόνο ως ένδειξη βαθείας αγάπης και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της μακαριστής Γερόντισσας,αλλά και ως μια εκ βαθέων έκκληση-προσευχή προς εκείνη,τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης και το μακαριστό Γέροντα Αμφιλόχιο Πάτμου να θεραπεύσουν τον πατέρα της,Αριστείδη, που αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη κατά του καρκίνου.Την ευχαριστούμε για την απόφασή της τόσο να γράψει την εμπειρία της,όσο και για την άδεια που μας παρέσχε να τη δημοσιεύσουμε.Ακολουθεί το κείμενό της:
"Yπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν την εν Xριστώ ζωή χωρίς λόγια…Χωρίς κυρήγματα…Απλά και μόνο σε διδάσκουν με την σιωπή τους και με το παράδειγμα τους.
Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και «η μανούλα μας», όπως την αποκαλούσαμε όλοι όσοι τη γνωρίσαμε.Η Μοναχή Αμφιλοχία (κατά κόσμον Μαρίκα) Κουφάκη.
Η Μανούλα μας αγάπησε τον Χριστό και τους αγίους. Ακολούθησε πιστά τον λόγο του με ταπείνωση στο θέλημά Του. Την λύπη της την έκαμε χαρά , προσφορά και διακονία στον ανθρώπινο πόνο. Πρώτα απ’ όλα συνδέθηκε πνευματικά με τις μεγάλες μορφές τις εποχής της και ιδιαίτερα τον γέροντα της Πάτμου πατέρα Αμφιλόχιο (1889-1970), πνευματικό παιδί του αγίου Νεκταρίου.
Μετά την κοίμηση του Αγίου,ο Γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου μαζί με τη Μαρίκα Κουφάκη, ενέπνευσαν σε πιστούς των Χανίων την ανέγερσιν Ιερού Ναού επ' ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και τη σύσταση ομωνύμου Ευαγούς Ιδρύματος, για την προστασία και αποκατάσταση ορφανών και απόρων κορασίδων.Ο τότε δε Επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης (1936-1958) επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και ευλόγησε την προσπάθεια.
Τον Ιούλιο του 1960 ο Γέροντας Αμφιλόχιος, μετά από θερμή προσευχή έθεσε τον θεμέλιο λίθο, ο Ναός ανοικοδομήθη.Τεμάχιο του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου ευρίσκεται στο Ναό και έχει καταστεί πηγή θαυμάτων και διαρκής Ευλογία για όλη την Κρήτη,διαδίδοντας την τιμή του αγίου στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής 13 μέρες προ της εκδημίας του στον Κύριο απέστειλε το επιτραχήλιό του στη κ. Κουφάκη με την εξής επιστολή:
"Τέκνον εν Κυρίω Μαρίκα, Σου στελνω δι' ευλογίαν προς το έργον σου το επιτραχήλιον αυτό με πολλάς ευχάς και ευλογίας εις τον αγαπητόν μοι Στέφανον και συνεργάτες σου.
Ο Γέροντάς σας Αμφιλόχιος Μακρής Ιερομόναχος
Εν Πάτμω τη 3 Απριλίου 1970"
Οτι ποθούσε ο αγιος Νεκτάριος να πραγματοποιήσει,το έκανε εκείνη....Ίδρυσε ιδρύματα,όπου έδινε καταφύγιο σε ορφανά κ εγκαταλελειμένα παιδιά.Τα μεγάλωνε,τα μόρφωνε,τα σπούδαζε,τα πάντρευε,και όλα αυτά με πολύ πολύ αγάπη.Αφιέρωσε όλη της την ζωή στον άγιο Νεκτάριο,στα «παιδιά της»,και στο να φέρνει ψυχές κοντά στον Χριστό.Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει.Βοήθησε χιλιάδες αρρώστους με την προσευχή της,γιατί η προσευχή της είχε μεγάλη παρρησία τον θεό και στον άγιο Νεκτάριο.Πολλούς επίσης παραστρατημένους έφερε στον σωστό δρόμο,χιλιάδες ψυχές έσωσε..
..Έτσι έσωσε και τη δικιά μου ψυχή..
Γι αυτό κι εγώ,με αυτά τα λιγοστά λόγια,θα ήθελα να της πώ ενα μεγάλο ευχαριστώ.Ένα ευχαριστώ για την χαμένη ζωή που μου έδωσε πίσω..Ένα ευχαριστώ για τα ατέλειωτα βραδια που με παρηγορούσε,για τις πολύτιμες συμβουλές που μου έδινε και που μου έλεγε να τις κρατάω σαν ευαγγέλιο,για το δικαίωμα που μου έδωσε να μπορώ να ξανακάνω όνειρα…Χωρίς εκείνει δεν θα ζούσα τώρα..Λίγο πριν φύγεις απο την ζωή, μου υποσχέθηκες ότι αν βρείς παρρησία εκεί που θα πάς θα προσεύχεσαι πάντα για μένα..ξέρω ότι είσαι δίπλα στους αγαπημένους σου Αγιο Νεκτάριο και Γέροντα Αμφιλόχιο Πάτμου που τόσο πολύ αγάπησες και που υπηρέτησες.
Γι αυτό σε ικετεύω,πες τους να κάνουν καλά τον άρρωστο μπαμπά μου.
Βοηθησέ τον,όπως βοήθησες κ έμένα.Μανούλα σ’ αγαπάω..Μου λύπεις πολύ..Μεγάλο το κενό που άφησες στην ψυχη μου..Μεγάλη η απουσία σου απο την ζωη μου…Λίγο πριν φύγεις απο αυτήν την ζωή,ήρθε ο γέροντας Αμφιλόχιος της νέας Ζηλλανδίας και σε έκειρε μοναχή δίνοντάς σου το όνομα Αμφιλοχία.
Έτσι καθαρή πέταξε η ψυχή σου για να συναντήσει τον Χριστό μας…
Την ευχή σου να έχουμε όλοι μας..Αιωνία σου η μνήμη."
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009
The Influence of Elder Gervasios Paraskevopoulos on the City of Patras: A Testimony
Inside the church of the Convent was a relic of a miracle associated with Elder Gervasios. Here is an account of what took place:"During the days of Meatfare, Father [Gervasios] used to take the catechetical school children and they would go up to the Hermitage, which is now the Convent of the Prophet Elias. On February 17, 1929, Father and his spiritual children devoted themselves to planting a few trees in the area near the aforementioned Hermitage. Father himself with a few of the children also planted a pine tree after reading a special prayer. From that time 31 years went by. In August of 1960, this pine tree was cut down together with other trees to serve as firewood at the children's camp of Sychainon. The woodcutter was amazed when he noticed that at the root of the tree a beautiful Cross had miraculously been formed with different colors. He immediately reported this to the Metropolitan of the time, Constantine (Platis), who hastened to the scene of the occurrence bringing a few chemists to confirm this phenomenon.
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009
" 12η Ζωντανή Διαδικτυακή Εκπομπή "
Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος
" Υπομονή: Τι όμορφη Αρετή... "
" Έναρξη Νεανικών Συναντήσεων "
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009
" Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε..."
" ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ..."
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009
" Η Αγάπη προς τον Χριστό "
Και δικαίως. Διότι, όπως γνωρίζετε, μπορεί κάποιος να ζει με προσοχή και με αρετή, προκειμένου να φύγει την κόλαση. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία των ανθρώπων. Στην δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να μην αμαρτάνουν, προκειμένου να πάρουν μισθό από το Θεό, να κερδίσουν τον παράδεισο. Η Τρίτη και υψηλότερη κατηγορία είναι αυτή, που δίδασκε Γέρων Πορφύριος: να ζει ο άνθρωπος με αρετή, επειδή αγαπά το Θεό κι επειδή δεν θέλει να λυπήσει τον Κύριο, ο οποίος «πρώτος ημάς ηγάπησε».
Αυτή η αγάπη δημιουργεί μια παραδείσια κατάσταση στην ψυχή και είναι αρχή του παραδείσου.
Ανθολόγιο Συμβουλών
Γέροντος Πορφυρίου Ιερομονάχου
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009
"Συνέντευξη από τον Θεό...."
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009
" Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο στην Αναπλαστική Σχολή Πατρών..."
Η χριστιανική συζυγία: Συμβουλές προς τον σύζυγο (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009
"... Είμαστε εδώ..."
"ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΠΕΙ...."
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009
"ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ"
60. Όταν προσευχόταν ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης στεκόταν στην
προσευχή ως στύλος ακλόνητος και καθήμενος δεν αισθανόταν καθόλου το
σώμα του, σε κατάσταση ψηλή υπάρχων, πλήρης χάριτος και θείου Φωτός.
61. Στην « Μεταμόρφωση» της ιεράς Σκήτης αγίας Άννας έζησε ο ευλαβέστατος
Μαυροβούνιος ιερομόναχος Μηνάς.
Το ημερονύκτιο έκαμε από 1000 έως 3000 γονυκλισίες και 50 έως 100
κομβοσχοίνια. Από την πολλή προσευχή δεν άδειαζε να μιλήσει. Η προσευχή
για αυτόν ήταν η ένωση του ανθρώπου με τον Θεό, αλλά είχε και πρακτική
ωφέλεια. Τον σκέπασε από την πολυλογία και την κατάκριση.
62. Ένας ασκητής έστελνε τον υποτακτικό του να πουλήσει το εργόχειρο του στις
Καρυές. Εκεί ο υποτακτικός του άκουσε στο Πρωτάτο ωραιότατες ψαλμωδίες,
μουσική κ.λ.π.
Μια μέρα λέει στον γεροντά του:
- Γέροντα έχω ένα λογισμό. Εμείς εδώ πέρα στην έρημο δεν κάνουμε τίποτα.
Να δεις πως εκεί υμνούν τον Θεό. Ψαλμωδίες, πράγματα, χορωδίες. Εμείς
εδώ μόνο κομποσχοίνι, μόνο ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ…
Τον παίρνει ο Γέροντας τότε μια άλλη μέρα και του λέει.
- Ας, πάμε παιδί μου να δούμε τι κάνουν αυτοί οι πατέρες. Να κάνουμε κι
εμείς το δικό τους τυπικό.
Και όταν πήγαν σκύβει στο αυτί του, μέσα στην εκκλησία και του λέει
ψιθυριστά.
19
- Πράγματι τέκνο, εδώ δοξάζουν τον Θεό.
Δεν πρόλαβε να τελείωση και πιάνει δυνατός σεισμός. Σείστηκαν τα
σύμπαντα.
Τότε αμέσως οι ψάλτες άφησαν τα μουσικά βιβλία και τα «τεριρέμ» και
άρχισαν να τραβούν κομποσχοίνι, φωνάζοντας «ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΥΙΕ
ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ»!!!!
- Γέροντα πάμε να φύγουμε, πάμε στη δουλεία μας, στην ησυχία μας, στο
καλύβι μας. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ανώτερο από τα ψαλτικά.
Διαπίστωσαν πράγματι, ότι καλύτερη προσευχή είναι η προσευχή με το
κομποσχοίνι.
63. - Σαράντα χρόνια στην έρημο, όλες τις ακολουθίες τις έκαμα με κομποσχοίνι,
-διηγείται ο γέρων Χρυσόστομος ο ερημίτης-. Την Μ. Τεσσαρακοστή
προσπαθούσαμε να έχουμε τον νου μας πάνω στον Εσταυρωμένο. Αλλά πόσο
γρήγορα η προσευχή φεύγει. Βία χρειάζεται.
64. Ο γέρων Δανιήλ στην Νέα Σκήτη έζησε 115 χρόνια. Είχε οξυτάτη όραση. Όταν
έκανε κομποσχοίνι πήγαινε ο διάβολος με την μορφή τσακαλιού και του
τραβούσε το κομποσχοίνι. Εκείνος, όμως συνέχιζε τον αγώνα του.
65. Είπε γέρων.
- Όπως τα καράβια που κινδυνεύουν εκπέμπουν σήμα κινδύνου συνεχώς,
έτσι πρέπει να λέει και ο άνθρωπος συνεχώς την ευχή. Κύριε Ιησού Χριστέ
Ελεησον με.
66. Φημολογείται το ακόλουθο γεγονός. Όταν κάποτε ήλθε στο Όρος ο νεοφανείς
άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως επισκέφτηκε στην σκήτη της αγίας Άννας
σπουδαίο πνευματικό, θεωρητικό και πρακτικό δάσκαλο την νοεράς προσευχης
γέροντα, μετα του οποίου συζητούσαν στην καλύβα του και προσευχήθηκαν
επί τρία ημερονύκτια!!! Αδιαλείπτως.
67. Ο ερημίτης π. Χρυσόστομος μας διηγείται:
- Υπήρχε ένας γεροντάκος, στα καυσοκαλύβια. Είχε αγγελική φωνή. Λέγεται
πως όταν έψαλλε το «Άξιον εστί» άνοιγε τα χέρια του διάπλατα από την
μεγάλη αγαλλίαση της καρδιά του και φημολογείται ότι κουνιόντουσαν τα
καντήλια. Μια φορά κατέβαινα προς την Αγια Άννα και άκουσα να ψέλνει.
Έλεγα, μα τι φωνή είναι αυτή; Άγγελος ψάλει;
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009
" Yπάρχει Θεός;...."
Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Φυσικά.
Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτ.: Ναι
Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτ.: ...
Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;
Φοιτ.: Όχι.
Καθ.: Ποιός δημιούργησε τον διάβολο;
Φοιτ.: Ο...Θεός...
Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Αρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
Φοιτ.: ...
Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Φοιτ.: Μάλιστα.
Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;
Φοιτ.: ....
Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
Φοιτ.: Όχι, κύριε.
Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;
Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
Φοιτ.: Ναι.
Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
Καθ.: Ναι.
Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
Καθ.: Ναι.
Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.
Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...
Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθ..: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;
Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;
Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.
Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;
Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.
Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
Καθ.: ....
Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκετε την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθ.: ....
Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.
Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.
Αυτός ο νεαρός φοιτητής ήταν ο...
ALBERT EINSTEIN...
Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009
" Έναρξη Εγγραφών στην Α.Σ.Π. 2009-2010"
Μέσα σ' ένα περιβάλλον εκκλησιαστικό και ειδικά διαμορφωμένο για μικρά παιδιά, οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν για τον Χριστό, και ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται μαθαίνοντας χρήσιμα πράγματα.
Ζητείστε πληροφορίες στα τηλ: 2610-325244 και 2610-221934 καθώς και στο e-mail: [email protected]
" Διάβασα κάπου και Σκέφθηκα... "
Το μεγαλείο και την αθλιότητα ένα βήμα τα χωρίζει. (Μ. Ναπολέων)
Ο άνθρωπος έχει αρχή και όχι τέλος. Ο θάνατος είναι αρχή και όχι τέλος.
Η ωραιότερη ημέρα: Η σημερινή.
Ο καλύτερος χρόνος: Τώρα.
Η καλύτερη μέθοδος μάχης: Η πειθαρχία.
Η καλύτερη διασκέδαση: Η μελέτη.
Η καλύτερη ασχολία: Η εργασία.
Η ακριβότερη συλλογή: Η συλλογή των καλών πράξεων.
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009
Ποιοί είναι οι καρποί του αγίου Πνεύματος;
• Πρώτος καρπός είναι μια λέξης γλυκύτατη, πού πάει να εξαφανιστεί από τη γη, λέξης πού εκφράζει την ουσία του χριστιανισμού. είναι ή αγάπη. Αγάπη όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.
Πρότυπο αγάπης είναι ό Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ή εσταυρωμένη Αγάπη, αγάπη πού φτάνει μέχρι θυσίας σταυρικής.
• Δεύτερος καρπός του αγίου Πνεύματος, λέει ό απόστολος Παύλος, είναι ή χαρά. Πράγματι, όπου υπάρχει αγάπη ακολουθεί ή χαρά. Ή μοχθηρά ψυχή κάνει και το πρόσωπο σκυθρωπό καί το βλέμμα ν' αποπνέει θλίψη.
Μετά τη χαρά, ως φυσικό αποτέλεσμα, έρχεται ή ειρήνη. Όποιος ζή με το Θεό, αυτός
ειρηνεύει με τον ουράνιο Πατέρα, ειρηνεύει με τον πλησίον, ειρηνεύει προ παντός με τη συνείδηση του• δεν αισθάνεται τύψει Πρώτη λοιπόν Τριάς, αγία τριάς των καρπών αυτών, είναι «αγάπη, χαρά, ειρήνη». Δευτέρα τριάς• «μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη».
• Τι σημαίνει μακροθυμία, Όταν κάποιος σου κάνη κακό, να μην εφαρμόσεις το εβραϊκό δίκαιο «όφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος» (Εξ. 21,24), αλλά να ανέχεσαι• και να ελπίζεις, ότι κι ό μεγαλύτερος κακούργος μπορεί να μεταβληθεί σε αγαθό άνθρωπο.
• Ό άλλος καρπός είναι ή χρηστότης, δηλαδή ή πλατειά καρδιά, σαν τον ουρανό, πού αγκαλιάζει όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως.
• Ό τρίτος καρπός της δευτέρας τριάδος είναι ή αγαθοσύνη, δηλαδή το καλό όχι μόνο θεωρητικώς αλλά και πρακτικώς, όχι μόνο δυνάμει αλλά και ενεργεία στη ζωή μας.
Και τέλος ή τρίτη τριάδα των καρπών.
• Πίστης. Πίστης όχι με τη συνηθισμένη έννοια αλλά με την πρώτη σημασία. Άνθρωπος πίστεως είναι ό άξιος εμπιστοσύνης, ό αξιόπιστος. Αυτός λέει «το ναι ναι» και «το ου ου» (Ματθ.5,37 κ.ά.), το φως φως και το σκότος σκότος (πρλ. Ήσ. 5,20), την ήμερα ήμερα και τη νύχτα. Αυτός είναι σταθερός και ειλικρινής.
• Ωραίος καρπός ακόμα είναι ή πραότης, πού έχει σχέση με την ταπείνωση το ήρεμο και ησύχιο πρόσωπο, πού μοιάζει με γαλήνια θάλασσα.
• Και τελευταίος καρπός είναι ή εγκράτεια, πού την ύμνησαν οι πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και αρχαίοι προγονοί μας πού έλεγαν Ή πιο μεγάλη νίκη δεν είναι αυτή πού κατήγαγε ό μέγας Αλέξανδρος• είναι να νικήσουμε τον εαυτό μας, τις κακίες και τα πάθη μας.