Φρένο στην αλόγιστη χρήση της τηλεόρασης, η οποία δικαίως αποκαλείται “ηλεκτρονική νταντά”, μιας και βοηθάει τους γονείς να απαλλαγούν προσωρινά από τη φροντίδα των μωρών τους, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να βάλει η επιστήμη. Συγκεκριμένα ένας έλληνας επιστήμονας, ο Δημήτρης Χρηστάκης, ο οποίος μιλά στη "ΜτΚ".
Της Δήμητρας Τσαμποδήμου
Σε πρόσφατη έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “ActaPaediatrica”, ο δρ. Χρηστάκης, παιδίατρος στο νοσοκομείο παίδων και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ, έφτασε σε ένα συμπέρασμα που ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Κι αυτό, γιατί η έρευνά του καταδεικνύει πως τα ειδικά σχεδιασμένα για μωρά προγράμματα που κυκλοφορούν σε DVD, έχοντας μάλιστα ετήσιο τζίρο στις ΗΠΑ άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, βλάπτουν τα βρέφη, αντί να τα ωφελούν, όπως διαφημίζουν, εξαπατώντας ουσιαστικά τους γονείς.
Ο έλληνας επιστήμονας, που στην κατηγορία του θεωρείται κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που διήρκεσε πολλά χρόνια, τονίζει πως η τηλεόραση, ανεξαρτήτως περιεχομένου προγράμματος, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τα μωρά κάτω των 2 ετών. Η τηλεόραση, λοιπόν, εκθέτει τον εγκέφαλο των νηπίων σε υπερβολικά ερεθίσματα λόγω της γρήγορης εναλλαγής φωτεινών εικόνων και ήχων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου ADHD (σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας). Μάλιστα, ο δρ. Χρηστάκης μελετώντας περισσότερες από 78 έρευνες της τελευταίας 25ετίας ανακάλυψε πως εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών, περνούν μπροστά στη μικρή οθόνη περισσότερο από το 40% του χρόνου τους, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο και καταδικαστέο από τον επιστημονικό κόσμο. Τέλος, ο διακεκριμένος γιατρός επισημαίνει πως η ευθύνη των γονέων είναι μεγάλη καθώς θεωρούν πως τα παιδικά προγράμματα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών τους, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.
Ο δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΣΤΗ “ΜτΚ” Τα Ελληνόπουλα βλέπουν όλο και περισσότερη TV
Θεωρείτε πως οι γονείς “παρκάρουν” τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για τον εαυτό τους; Πιστεύω πως οι περισσότεροι γονείς θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Δυστυχώς, όμως, οι προμηθευτές βρεφικών προϊόντων μίντια πέτυχαν να τους πείσουν πως η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των μωρών τους. Η βιομηχανία είναι καλύτερη στο μάρκετιγκ από την επιστήμη και έτσι οι γονείς θεωρούν πως μπορούν παράλληλα να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους και να κάνουν τα παιδιά τους εξυπνότερα. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πως τα πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών και δεν διαρκούν για πάντα. Όσο δύσκολο και αν είναι να είναι κανείς παρών για τα παιδιά του, αξίζει τον κόπο.
Εκτός από το σύνδρομο ADHD, έχετε απόδειξη πως η TV προκαλεί άλλα προβλήματα στα παιδιά; Ναι. Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση πριν τα δύο τους χρόνια γνωρίζουν λιγότερες λέξεις και υστερούν σε γνωστικό επίπεδο όταν ξεκινούν το σχολείο.
Τα αμερικανάκια ή τα παιδιά στην Ευρώπη παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση; Ιστορικά, το χάσμα ανάμεσα στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μειώνεται. Δυστυχώς, η Ευρώπη και η Ελλάδα ανταγωνίζονται την Αμερική σ’ αυτόν τον τομέα. Έτσι, ενώ τα ελληνόπουλα παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση συγκριτικά, αυτό αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.
Πιστεύετε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους; Ναι, θεωρώ πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν τα προϊόντα που απευθύνονται στους γονείς βρεφών καθώς αυτά που διαφημίζονται όχι μόνο είναι αβάσιμα, αλλά φαίνεται να προκαλούν το αντίθετο από αυτό που επαγγέλλονται. Η Γαλλία ξεχωρίζει στην ΕΕ καθώς προχώρησε στην απαγόρευση προβολής προγραμμάτων για βρέφη στα εμπορικά κανάλια.
Συμπληρώνεται κιόλας ένας χρόνος από την εις Κύριον εκδημία του Μακαριστού Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κυρού Χριστοδούλου. Ένας χρόνος, ο οποίος φανέρωσε τόσο την απουσία όσο και την χαρισματικότητα του κλεινού Ιεράρχου! Περισσότερο σε μας και σε όσους τον γνωρίσαμε, η σκέψη και μόνο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι στο υπερουράνιο θυσιαστήριο, από τη μια αναπαύει τις καρδιές μας, αλλά από την άλλη μας δημιουργεί κενό δυσαναπλήρωτο. Και τούτο γιατί τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται στην Ελλάδα κάθε 100 χρόνια.
Η χαρισματικότητα του Ιεράρχου υπήρξε έκδηλη σε κάθε περίσταση και όπου απαιτούνταν. Και αυτό ήταν που "ζήλευαν" ακόμα και αρκετοί πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι συναναστράφηκαν ή και ακόμη ακόμη εναντιώθηκαν, σε θέματα πίστεως, με τον Ιεράρχη. Όμως εκείνος απολαμβάνει τους κόπους του, και τους αγώνες του δίπλα στη χάρη του Θεού. Δεν θα αναφερθώ σε βιογραφικά στοιχεία για τον αρχιεπίσκοπο της καρδιάς μας, όπως πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί, άλλωστε για την πίστη μας σημασία έχει η κληρονομιά της Βασιλείας των ουρανών και όπως μάλιστα αναφωνεί η Σοφία του Σολομώντος " Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι και εν Κυρίω ο μισθός αυτών και η φροντίς αυτών παρά υψίστω." Οι δίκαιοι ζούν εις τον αιώνα, τον ατελεύτητο, που δεν είναι κανένας άλλος από εκείνον που έχει εγκαινιάσει ο Χριστός με το κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του.
Δοξάζω και ευχαριστώ τον καλό Θεό που με αξιώσε να γνωρίσω τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μέσα στο κήπο της Θεομήτορος, στο Περιβόλι της Παναγίας Μητέρας μας στο Άγιο Όρος και στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Παύλου, προπαραμονές της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το Σεπτέμβριο του 2001. Πως μπορώ να ξεχάσω την στιγμή που ύψωσε το τρισμακάριστο ξύλο, το τμήμα εκείνο που φέρει την οπή από το καρφί, και για το οποίο στο μοναστήρι υπάρχει ειδικό τροπάριο, από χρόνων πολλών, στους στίχους των Εσπερίων της Εορτής της Υψώσεως. Πως μπορώ να ξεχάσω την απλότητα του χαρακτήρα του όταν το εσπέρας της επισκέψεως του συζητήσαμε μαζί και με το Γέρο Γεράσιμο τον Αγιοπαυλίτη για το νησί μας, το οποίο πριν λίγο καιρό ο ίδιος είχε επισκεφθεί για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου "Περί ταυτίσεως Μελίτης των πράξεων με την Κεφαλλονιά",για την Πατρίδα μας και τα προβλήματα της.
Συναισθήματα από καρδιάς για τον Αρχιεπίσκοπο της καρδίας μας. Αυτά τα φτωχά λόγια η ιστοσελίδα μας ψελλίζει με την συμπλήρωση ενός έτους από την μετάβαση του σοφού Ιεράρχου "εκ του Θανάτου εις την Ζωήν". Εύχομαι και παρακαλώ όπως ο γέροντας μας μνημονεύει και στο υπερουράνιο θυσιαστήριο εμάς τα παιδιά του και κυρίως την νεολαία την οποία εκείνος επλησίασε για να γεφυρώσει το χάσμα και η οποία τόσο πολύ τον αγάπησε.
Η Αναπλαστική Σχολή Πατρών εύχεται και προσεύχεται ο Καλός μας Θεός να
χαριτώνει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ.Χρυσόστομο, ενισχύοντάς τον στο δύσκολο έργο της ποιμαντορίας του φιλόθεου ποιμνίου του και πηδαλιουχίας της νοητής νηός της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών.
Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών σας παρουσιάζουν ένα βίντεο-αφιέρωμα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της κοιμήσεώς του. (28/1/08- 28/1/09)
Δικηγόρου – υπ. Δρ. του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που ένα καυτό δάκρυ έπεσε πάνω σε μία σελίδα του βιβλίου της εκκλησιαστικής μας ιστορίας· που το φυλλομέτρημά του διακόπηκε από ένα βουβό αναφιλητό. Ήταν εκείνο το παγερό πρωινό του Γενάρη (28.1.08), που το ξημέρωμα συνοδεύτηκε από το ένα θλιβερό, εξόδιο άγγελμα: την προς Κύριον εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η είδηση, όσο και εάν σκόρπισε τη θλίψη και τον πόνο, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Η φύση και η σοβαρότητα της ασθένειας, που ήδη για ένα εξάμηνο δοκίμαζε τις αντοχές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, προετοίμαζαν για το αναμενόμενο, πλην όμως απευκτέο και έφερναν όλο και πιο κοντά αυτό που όλοι αποδιώχναμε ως σκέψη και ενδεχόμενο, δεν μπορούσαμε όμως να το αποτρέψουμε ως κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας… Έτσι, βρήκε για πολλοστή φορά την επαλήθευσή του το«Ως τω Κυρίω έδοξε, ούτω και εγένετο».
Δίχως αμφιβολία, ο εκλιπών Ιεράρχης υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα. Η ζωή, το έργο και οι επιλογές του έχουν πλέον παραδοθεί στην κρίση της Ιστορίας. Αυτή, μακριά από την άφευκτη συναισθηματική φόρτιση, που γεννά η χρονική εγγύτητα με τα γεγονότα, θα επιχειρήσει να αξιολογήσει προθέσεις, ενέργειες και σχεδιασμούς … Το σημείωμα αυτό δεν θα ενδώσει στον πειρασμό της διατυπώσεως τέτοιων αξιολογικών κρίσεων. Επιδιώκει απλώς να φανερώσει έναν «άλλο», λιγότερο γνωστό, Χριστόδουλο, όπως αυτός προέκυψε μέσα από τις αφορμές «συναντήσεως»που είχα μαζί του…
Συνάντησα, για πρώτη φορά, το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, το Δεκέμβριο 1997, σε μια εσχατιά της ελληνικής μας πατρίδας, την ακριτική Κόνιτσα. Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος τότε είχε βρεθεί στην επαρχιακή αυτή πόλη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωνε η οικεία Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση τριετίας από την εκδημία του «σηματωρού και κήρυκα» των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, πολιού Ιεράρχου Σεβαστιανού. Μετά το εκκλησιαστικό μνημόσυνο, ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του δημαρχιακού μεγάρου για τον εκλιπόντα Ιεράρχη. Με την γνωστή ρητορική του ευφράδεια, ξεδίπλωσε το όραμά του για μία εκκλησία ζωντανή, που θα αντλεί δύναμη από τις αστείρευτες πηγές της πνευματικότητάς της και θα σχεδιάζει συγχρόνως τον βηματισμό της, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τους αλάλητους αναστεναγμούς του ποιμνίου της… Με εντυπωσίασε η αυθεντικότητα του λόγου του. Εκείνο, όμως, που έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου ήταν το ειλικρινές ενδιαφέρον και η οφειλετική του μέριμνα για την πορεία και γενικώς την παρουσία της Εκκλησίας.
Όταν μετά από έξι περίπου μήνες (Απρίλιος 1998) ο Χριστόδουλος ανήλθε στις βαθμίδες του αρχιεπισκοπικού θρόνου, καθιέρωσε να πραγματοποιεί, κατά τη διάρκεια των κατανυκτικών εσπερινών της Μ. Τεσσαρακοστής, σειρά ομιλιών για διάφορα πνευματικά θέματα. Εκεί μπορούσε κανείς να διαγνώσει το θεολογικό του υπόβαθρο, στο οποίο, συχνά κατηγορήθηκε ότι δεν στήριζε τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Σε αυτές τις ομιλίες ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος επιχειρούσε να γονιμοποιήσει τις καρδιές του ποιμνίου του με τα νάματα της θεολογικής γνώσεως και εμπειρίας, γεγονός το οποίο βεβαίως παρέμεινε στη σκιά της τηλεοπτικής, ή άλλης, δημοσιότητας, καθώς δεν υπάκουε στους αδηφάγους κανόνες της «ιντριγκαδόρικης» και συγκρουσιακής, τηλεοπτικής λογικής.
Στο μέσον περίπου της πρωθιεραρχικής του διακονίας, τον Οκτώβριο 2004, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», επιδόθηκε στο μακαριστό Ιεράρχη τιμητικός τόμος, με τον τίτλο «Διακονία και Λόγος», για τα τριάντα τότε χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας (1974 – 2004). Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως αυτής, ο Χριστόδουλος κατέθεσε, με καθαρά εξομολογητική διάθεση, τη μαρτυρία της επισκοπικής του εμπειρίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Επίσκοπος δεν έχει δικαίωμα να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, αλλά μέσα από την οπτική γωνία που του δίνει το εγκόλπιό του. Μετά δε τη χειροτονία μου σε Επίσκοπο, δεν άργησα καθόλου να συνειδητοποιήσω ότι όσο βαρύτιμος και να φαίνεται ο σάκος του Επισκόπου, δεν ντύνει αλλά ξεγυμνώνει. Άλλωστε, ο κακόπιστος και ο αρνητής έχουν ανάγκη να σε διασύρουν για να βρουν στη δική σου μείωση τη δική τους δικαιολόγηση».
Είναιαλήθεια ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, «προκάλεσε» με την ποιμαντορία του. Και αυτό είναι φυσικό, από τη στιγμή που δεν δίστασε να ταράξει τις εφησυχάζουσες συνειδήσεις και να θέσει την εκκλησιαστική, και όχι μόνο, κοινότητα αντιμέτωπη με κρίσιμα και οριακά διλήμματα. Η τελική αποτίμηση της επισκοπικής του διακονίας ανήκει, όπως αναφέρθηκε, στην κρίση της Ιστορίας, η οποία δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της και την αίσθηση που έχει διαμορφώσει συνολικώς και η εκκλησιαστική συνείδηση. Εκείνο πάντως που πρέπει, δίχως αμφιβολία, να του αναγνωριστεί είναι, ενόψει και των ανωτέρω, ότι διέθετε όραμα για την Εκκλησία, το οποίο αγωνίστηκε να το καταστήσει πραγματικότητα… Ας είναι αιωνία και αγήρως αυτού η μνήμη…
Όταν οι Ρωμαίοι νίκησαν τoν Βασιλιά της Συρίας Αντίοχο, του επέβαλαν, μεταξύ άλλων, να τους παραδώσει και τον μισό στόλο του.
Ο Αντίοχος χάρηκε που θα του έμενε ο άλλος μισός. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να εφαρμοστεί αυτός ο όρος, είδε με έκπληξη τους Ρωμαίους να πριονίζουν στη μέση όλα τα καράβια του!
Μ' αυτόν τον σκληρό τρόπο οι νικητές έκαναν τον ηττημένο βασιλιά να ταπεινωθεί πιο πολύ!
Γι' αυτό και ο Αγ. Εφραίμ ο Σύρος λέγει:
"Όταν δώσεις την μισή ψυχή στον Σατανά, η άλλη μισή είναι άχρηστη στον Θεό"
Εάν έζησες στις κατασκηνώσεις του π.Γερβασίου (Αναπλαστικής Σχολής Πατρών) ,σε περιμένουμε να γίνεις μέλος της ομάδας, για να νοσταλγήσουμε όλοι μαζί, όπως παλιά, αξέχαστες Κατασκηνωτικές Στιγμές και Ευκαιρίες.
Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό.
Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;» «Ωραία» απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.«Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας. Ο γιος απάντησε:
Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις. Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…
Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι…
Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα… Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας· αυτοί πάλι, σπέρνουν και θερίζουν γι αυτό…
Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά, βατράχια, και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…
Εμείς μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ό,τι τρώνε έχει αυτή τη θεσπέσια γεύση, μια και μαγειρεύουν στα ξύλα…
Εμείς, για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις ορθάνοιχτες πόρτες τους, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…
Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί, αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης τους, την οικογένειά τους.
Ο πατέρας έμεινε έκθαμβος από τις απαντήσεις του γιου του… Και ο γιος ολοκλήρωσε με τη φράση:
«Σ’ευχαριστώ, μπαμπά, που μας δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»
Tην Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 18:00μμ στον Ι.Ν.Αγ.Ταβιθά της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών (Ιωνίας 47), θα ψαλλεί η Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Σχολής μας.
Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.
Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το
χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα
μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε?
Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι' αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.
Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!. Γιώργος Καρούντζος Χημικός. Μηχ., PhD
Ο π.Ιωνάς, είναι ο μοναδικός Ορθόδοξος Ιεραπόστολος στην Ταϊβάν και θέλησε από την νέα χρονιά με το νέο blog " Άρωμα Ασίας" να κάνει κοινωνούς τους Φίλους της Ιεραποστολής για το έργο που επιτελείται εκεί.
"Σκέπτομαι νά κανω κοινωνους της ιεραποστολης μας εδω στην ταιβαν τους αδελφους και φιλους που μας νοιαζονται, που μας στηριζουν και κυριως που προσευχονται για μας, αλλα και οσους εχουν ενδιαφερον και περιεργεια για την απω ανατολη. Βεβαια μην περιμενετε πολλα , οσες φορες προσπαθησα να κρατησω ημερολογιο, εγραψα την πρωτη σελιδα , μονο. Η ζωη μου κυλαει πιο γρηγορα και η ραθυμια μου αρνειται τη καταγραφη, ισως γιατι δεν βλεπει και τιποτα αξιολογο να μνημονευση. Αλλα ομως υπαρχουν περιστατικα , ανθρωποι , επιτυχιες και αποτυχιες, χαρες και λυπες που δεν ανηκουν μονο σε μενα, και ισως θα ενδιεφερε λιγο τους φιλους μας. Ετσι αποφασισα να γραψω αυτο το blog."(π.Ιωνάς)
Αξίζει τον κόπο να στηρίξουμε όλοι μας την προσπάθεια αυτή!!!
Όλοι μας για το νέο έτος κάνουμε τα σχέδια μας, καταγράφουμε τα όνειρά μας, ευελπιστούμε να εκπληρωθούν οι ελπίδες μας, να υλοποιηθούν οι προσδοκίες μας, να ζήσουμε στιγμές που την χρονιά που μόλις έφυγε δεν προλάβαμε ή δεν καταφέραμε να ζήσουμε.
Η Νέα Χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας αποτελεί για όλους μας μια ανανέωση του χρόνου μας στην επίγεια ζωή αυτή.
Μας χαρίζεται από τον Καλό Θεό μας ως δώρο, ως ευλογία, ως ευκαιρία για τον πνευματικό καταρτισμό μας, τον προσωπικό αγιασμό μας και την σωτηρία μας, ως δυνατότητα επανασύνδεσης με Αυτόν που εμείς διαγράψαμε από την ζωή μας.
Η Αναπλαστική Σχολή Πατρώνσας εύχεται τη Νέα αυτή Χρονιά να ζείτε μέσα στην Χαρά του Ουρανού, στην Χάρη του Θεού και στην Αιωνιότητα του Παραδείσου.